First blog post

Ensimmäinen elokuuta. Kaunis kypsän kesän aamu. Pendolino Tampereelle. Mietin, moneskohan junamatka tämä on tänä vuonna. Männä kesänä tulivat tutuiksi Armenian ja Georgian rautatiet – jos kohta myös maantiet, kadut ja kinttupolut. Meno ratapölkkyjen päällä huipentuu kahden viikon päästä käynnistyvään Udmurtian-reissuun. Silloin 12 Nätyn kolmoskurssin näyttelijää aloittaa puolitoistavuorokautisen puksuttelunsa kohti Udmurtian tasavallan pääkaupunkia Izhevskiä. Mukanaan heillä on Nätyn vieraalla kielellä näyttelemisen pioneeri, puheopettaja Tiina Syrjä, tulkkinamme toimiva fennougristi Simo Kantele ja meikäläinen. Kaksiviikkoisen matkan tarkoituksena on tehdä  – harjoitella ja ensiesittää – udmurtinkielinen esitys, joka perustuu  Lidia Tšernovan lastennäytelmään Metsän koulussa (alkukielellä jotakin sellaista kuin ’Nuljos školain’). Tšernova on eläkkeellä oleva opettaja, ja kyseinen pienoisnäytelmä on kuulunut udmurtinkieliseen aapiseen aina 1950-luvulta alkaen. Oletamme sen opettavaisen tarinan olevan tuttu kaikenikäisille udmurteille.

Ja niille tiedoksi, joille Udmurtia on tuntematon paikka ja udmurtit tuntematon kansa: Udmurtit ovat suomensukuinen kieliryhmä ja kansa, joka asustaa pääosin Venäjän federaatioon kuuluvassa Udmurtian autonomisessa tasavallassa noin 1000 kilometriä Moskovasta itään. Kaksikielisiä, venäjää ja udmurttia taitavia ihmisiä on yhteensä 550 000, joten kielen aktiivinen kehittäminen on sen säilymisen kannalta välttämätöntä. Maalla udmurtintaitajia on enemmän, ja etenkin vanha väki puhuu sitä päivittäin. Kaupungissa elävät udmurtit, ja etenkin nuoret, sen sijaan tuppaavat helposti käyttämään  venäjää. Niinpä nimenomaan nuorten, urbaanien ihmisten kielen ja kulttuurin vahvistaminen on myös yksi meidän projektimme tavoitteista.

Tässä näin aluksi, lisää tuonnempana, PIAN!

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s